8 leggyakoribb téma

Az alma “tiltott gyümölcs”? – Fogyasztása inkább ajánlott, mintsem tiltott!

Annak ellenére, hogy a Bibliában az alma a “tiltott gyümölcs”, valamint a bűnbeesés és a Paradicsomból való kiűzetés szimbólumává vált, hosszú évszázadok óta világszerte a legköz

kedveltebb gyümölcsök egyike – Úgy is mondhatnánk, hogy hírnevén a bibliai történet mit sem csorbított!

Táplálkozástudományi szakemberek és orvosok egyetértenek abban, hogy kiválóan egyesíti az élvezet és az egészség fogalomköreit.

Az alma nem terheli túl szervezetünket felesleges kalóriákkal, hanem éppenséggel jó adag egészséges tápanyaggal látja el.Az alma 85%-a víz, és 100 grammonkénti átlag 54 kilokalóriájával a leginkább kalóriaszegény gyümölcsfélékhez tartozik.

Az alma egészségtani jelentőségéről:

Táplálkozás-élettani szempontból a biotermesztésű alma sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik. C-vitamin– tartalma ideális annak érdekében, hogy ne csak a téli hónapokban erősíthessük vele immunrendszerünket.

Továbbá a nélkülözhetetlen vitamin segít a káros UV-sugárzás és a környezeti ártalmak formájában bennünket fenyegető szabad gyökök kordában tartásában, merthogy a C-vitamint “szabadgyök-csapdának” is szokás nevezni, erős antioxidáns hatásai miatt. Az alma C-vitaminja mindazonáltal fajtájától függően igen eltérő. Legmagasabb a C-vitamin-tartalma a ‘Berlepschnek’, azt követi az ‘idared’, majd pl.: a ‘boskoop’ és

‘Granny Smith’.

Az almában megtalálható a ‘kvercetin‘ is, amely egy növényi festékanyag, C-vitaminnal együttműködve teszi az almát a “védekezőrendszer nagymesterévé”, többek között jellegzetesen védelmet nyújtanak az érelmeszesedésekkel szemben.

Feltétlenül említésre méltó még az oldható pektin, valamint a nem oldódó cellulóz formájában benne található ballasztanyag, ezek mind az emésztést, mind a méregtelenítést segítik.

Mivel jelentős mennyiségű vízben oldódó ballasztanyagot, pektint tartalmaz, aktivizálja a bélműködést, egyben meg is nyugtatja a bélrendszert, például idegesség vagy hasmenés esetén (az utóbbi esetben finomra reszelve a leghatékonyabb). A ballasztanyagok következtében alma fogyasztásakor a vércukorszint csak kissé emelkedik; az alma segíti a szervezet méregtelenítését, a felesleges koleszterinmennyiség kiürülését. E hatásokkal védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A gyümölcscukor, illetve a gyümölcssav mennyiségétől függ, hogy az adott almafajta édes, vagy inkább savanykás ízű.

Az alma emésztésserkentő hatásait a benne rejlő ‘almasav’ és ‘borkősav’ támogatja, melyek együttesen szabályozzák a gyomor savasságát, segítik a fehérje- és zsíremésztést – A gasztronómiában ezért is fogyasztják hagyományosan sokfelé a gyümölcsöt sertés- és/vagy kacsasült mellé.

Kisgyermekek hasmenése (különösen fogzáskor) orvosolható reszelt almával, de a vérhas és a vastagbélgyulladás ellenszereként is ismert.
Tudományos kutatások kiderítették,  hogy az alma és leve hatásos vírusölő, továbbá, hogy a gyakori almafogyasztással csökkenthető a meghűlés és a felső légúti fertőzések gyakorisága.

Napi két-három alma jelentősen leszoríthatja a vér koleszterinszintjét (főként nőknél). Cukorbetegeknél segít szabályozni a vércukorszintet.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]