8 leggyakoribb téma

8 pontban az alma jelentőségéről

Az alma az egyik legősibb gyümölcsfajtánk: már 5000 éves iszapföldekben is megtalálták maradványait, az elszenesedett részek megmaradt alakjából következtethetünk, hogy szeletekre vágva, szárítva már az ősidőkben eltehették télire is.

Hazánk egyik legfontosabb gyümölcsfajtája. Mindenki által kedvelt ízét húsa cukor- és savtartalma adja. Közgazdasági jelentősége nagyban köszönhető annak, hogy hosszú időre elraktározható.  alma-05

Közel 600 féle fajtáját különböztethetünk meg. Jellemzően nyersen, főve , sütve, szárítva, almazselé, lekvár és nem utolsó sorban almabor készítéséhez használják fel.
Az alma összetétele természetesen különbözik fajta, napsütés és raktározási idő szerint.

1. Nagy átlagban 84% víztartalom, 0.7% szabad savak, 0.4% fehérje, 9% cukor és 0.4% hamutartalma van. Azonkívül még kb. 3% szénhidráttartalma van, ami főleg pektinből áll. C-vitamin tartalma is fontossággal bír – bár fajtánként változhat.

2. Nem lebecsülendő tényező az alma aránylagosan magas vastartalma, ami a vérszegénységgel járó betegségeknél értékes gyógytényező. Gyümölcssava élénkíti a szervezetet, különösen a veséket és beleket. Foszfor is van benne, ami megnyugtatja és edzi az idegrendszert, részint ennek tudható be, hogy a lefekvés előtt fogyasztott alma enyhén altató hatást is kifejt.

3. A gyümölcskúrák alkalmazásánál, azok konyhai elkészítésénél kétségtelenül az alma tölti be a legfontosabb szerepet, már csak azért is, mivel az alma egész éven át kapható, a legtartósabb és legkönnyebben elraktározható gyümölcsEzen felül az almaételek a legváltozatosabb minőségekben készíthetőek.

4. Bélhurutok gyógyításánál, jóformán nélkülözhetetlen tényező: a héjában megsült alma népgyógyászati tapasztalatok szerint az egyik legelőnyösebb előmozdítója a bélrenyheségnek. 

5. Az érett alma kedvelt gyümölcs: nyersen, mint püréalakban cukorral gazdagítva hízókúránál használhatunk fel.

6. Fogyókúrák végzésére is kiválóan alkalmas, mert alacsony kalóriatartalma, magas vitaminértéke mellett a telítettség érzetét okozzák, ami megkönnyíti a testsúlyfogyás keresztülvitelét.

7. A csecsemő és gyermekgyógyászatban, a lázas megbetegedéseknél éppúgy elsőrangú néptáplálék levek és pürék alakjában, többek között azért is, mert aránylag a legolcsóbb és állandóan hozzájuthatunk.

8. A gyümölcsből készülő almaecet rengeteg enzimet és ásványi anyagot tartalmaz, természetes kiegészítő lehet az emésztés és az egészség számára. Ha túl bázikus az étrended, akkor az ecet (módjával) segíthet, hiszen az egyensúly irányában hat. 

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]